A kind of a "dangerous supplement", marked, scarred on a body, post-orgasmically, always, already in anticipation of (a) crisis OR for a desert avec 'agape'. Mindb(l)ogg(l)ing Noise. "Avalanche, would you share my last pursuit?" (Baudelaire)

Friday, November 16, 2007

Graffiti - καθρέφτης λαϊκής σοφίας

Ρατσισμός: ο πολιτισμός των ηλιθίων

Τα γκράφιτι είναι -συχνά- καθρέφτης λαϊκής σοφίας. Σε ένα τέτοιο γκράφιτι περιγράφεται εύστοχα ένα αλγεινό φαινόμενο που τώρα αγγίζει επικίνδυνα και την Κύπρο: "Ρατσισμός: ο πολιτισμός των ηλιθίων". Μέχρι τώρα το φαινόμενο δεν είχε επισήμως μια στέγη στην Κύπρο. Φαίνεται όμως ότι πάει να αποκτήσει. Και φαίνεται από το έντυπο της "Κίνησης για τη Σωτηρία της Κύπρου" διά του οποίου εξαγγέλλεται πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας την Κυριακή. Στο έντυπο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι "οι Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες, λαθρομετανάστες, αιτητές πολιτικού ασύλου και παράνομοι εργάτες, δήθεν φοιτητές είναι 160 χιλιάδες περίπου" και προστίθεται πως "αν δεν αυτοπροστατευθούμε, τα προσεχή 10 χρόνια θα έχουμε άλλους 70 χιλιάδες τουλάχιστον παράνομους". Και μόνο τα περί "αυτοπροστασίας" είναι αρκετά για έναν εχέφρονα άνθρωπο που έχει τα μάτια του ανοικτά ώστε να διακρίνει το κεφάλι του φιδιού. Ωστόσο, εκείνο που κάνει τα πράγματα ανησυχητικά είναι οι παρουσίες στην "Ημερίδα". Πρόεδρος της Κίνησης είναι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Πέτρος Στυλιανού, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ εκτός των άλλων ομιλητής θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους! Αν λοιπόν θυμηθούμε ότι πριν από 43 μόνο μέρες -με αφορμή τη διαμαρτυρία στο ντεπόζιτο των Φυλακών- ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει (3/10/2007): "Πόσοι στην Κύπρο υποστηρίζουν ότι οι 8.000 αιτητές ασύλου, οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν, πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα;", τότε μπορούμε χωρίς καμιά δυσκολία να δούμε και τη φωλιά του φιδιού. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι από τη στιγμή που Πρόεδρος, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συνταυτίζονται σε μια τέτοια ρατσιστική πολιτική, σε ποια Ευρώπη θέλουμε να είμαστε ενταγμένοι οι Κύπριοι; Εκείνη της Ε.Ε. που ενθαρρύνει και προωθεί την ενσωμάτωση των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες ή στην άλλη του Χάιντερ, του Λεπέν και του Καρατζαφέρη; Από αυτή τη στήλη πριν από 15 μέρες με αφορμή επεισόδια εις βάρος Τ/Κ που έρχονται να ψωνίσουν από υπεραγορές, έγραφα ότι " ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πάνε πλέον αντάμα και πως τα βάσανά μας είναι πίσω". Καπάκι στην εξαγγελθείσα "Ημερίδα" ήταν και τα χθεσινά που διαδραματίστηκαν, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στην παλιά Λευκωσία στη Φανερωμένη. Κάτω από τα γραφεία της ΕΦΕΝ (στα ακίνητα της εκκλησίας) συναθροίστηκαν περί τα εκατόν άτομα με λάβαρα και σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως: "Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι", "Τούρκοι καλοί, μόνο νεκροί" και "Εεε, οοο, Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό". Αν λοιπόν η "Κίνηση για τη Σωτηρία της Κύπρου" συνδυαστεί με τις κίτρινες και κόκκινες σημαίες με το δικέφαλο αετό στη μέση, τις σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και τις ελληνικές σημαίες με την Κύπρο στο μέσο, που κουβαλούσαν χθες ΕΦΕΝίτες και άλλοι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η "Σωτηρία της Κύπρου", που επαγγέλλονται, θα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επιχείρησαν οι πραξικοπηματίες στις 15 Ιουλίου του 1974.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ
Κωδικός άρθρου: 754645
ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/11/2007, Σελίδα: 2

5 comments:

Anonymous said...

Πολύ προβλέψιμο από τον Πολίτη. Έπιασε ένα θέμα - το ότι πρέπει σε κάποια φάση να ελέγξουμε το νούμερο των πολιτικών ασύλων που παρέχουμε - που είναι κάτι πολύ λογικό και κάτι που λαμβάνουν υπόψη όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου - το συνέδεσε με την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου (και των κομμάτων που το υποστηρίζουν) και καπάκι έβαλε και ένα άσχετο γεγονός ρατσιστικής συμπεριφοράς κάποιων φασίστων.

Σωκρατικοί συνειρμού που ο συγγραφέας του άρθρου δεν έχει το απαιτούμενο ταλέντο να μας παρασύρει στο συμπέρασμα που θέλει να βγάλουμε.

Μου φαίνεται αστείο στην προσπάθεια να ρίξει λάσπη στον Παπαδόπουλο (που ενδεχομένως τζίνου να του αξίζει όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα), να εμπλέκει ονόματα όπως του Λυσσαρίδη. Μπορεί να είναι υπερβολικός, όμως το τελευταίο που μπορεί να τον κατηγορήσει άνθρωπος είναι ότι είναι ρατσιστής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο γιατρός πολέμησε δίπλα από τα μεγαλύτερα ονόματα του προηγούμενου αιώνα (και surprice surprice, δεν ήταν όλοι άσπροι και μεσογειακοί).

Ο Φιλελεύθερος τουλάχιστον προσκυνά το προεδρικό διακρητικά, ο Πολίτης ούτε να το χέσει με τάκτ εν του περνά.

(Ανώνυμος, που αν χρειαστεί γίνεται επώνυμος)

Aceras Anthropophorum said...

Κοιτάτε να δείτε ανώνυμε. Μπορεί το συμπέρασμα "Δήκο τζαι Εδέκ" είναι ρατσιστές να φένεται λλίον παρατραβημένον τζαι ίσως άδικον (το ότι πρώην βουλευτής του Δήκο, ή έστω τζαι νυν μέλος του Δήκο οργανώνει αντι-ξένες οργανώσεις δεν είναι απόδειξη ότι το Δήκο έχει έτσι πολιτικήν).Το ότι όμως υπάρχουν αυτές οι τάσεις πρέπει να ανυσηχεί προληπτικά. Αν ιφκεί το Δήκο να αντιδράσει για το ότι έγραψεν ο Παράσχος, ο στόχος επέτυχεν, έστω τζαι αν ο δημοσιογράφος θα κατηγορηθεί για εμπάθειαν. Εν πολλά σημαντικόν το επίσημον Δήκο τζαι η επίσημη Εδέκ να φκάλουν τον Παράσχον πελλόν.

Εδώ στην Ελβετίαν που ζώ είναι το αντίστοιχον Δήκο που εξελίχτηκεν σε ξενοφοβικόν φασιστοειδές κόμμαν τζαι επέρασεν που το 15% (όπως το Δήκο) στο 30% (όπως τον συναγερμόν). Η ξενοφοβία πουλά. Για έναν μικρόν κόμμαν με ιδεολογίαν την πούγκαν τζαι το κανόνισμαν στην κυβέρνησην δεν είναι παράξενον ούτε τζαι παράλογον να του χαδέψει την σκέψην η ιδέα να αρπάξει από την δεξαμενή ρατσιστικών ψήφων μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτη. Φυσικά μακάρι να αντιδράσουν τζαι τζείνοι όπως αντίδρασες εσύ. Έτσι τζαι αλλοιώς ρατσιστικόν κόμμαν θα γινεί τζαι στην Κύπρον. Δεν μπορεί να υπάρχει η μάζα χωρίς να την εκπροσωπεί κανένας. Προτιμώ όμως να μήν είναι ούτε το Δήκο, ούτε η Εδέκ, ούτε ο Συναγερμός που θα εκπροσωπούν αυτούς τους μίζερους ανθρώπους.

Anonymous said...

Acera,

Ο λόος σου εν ακόμα μιαν φορά ζυγισμένος τζιαι μετρημένος, τζιαι βρίσκει με σύμφωνο 100%, με την εξαίρεση ότι ο ισχυρισμός περί ρατσισμού της ΕΔΕΚ ενεν λλίο παρατραβημένος, αλλά πολλά.

Εν πολλά άδικο να μπαίνει στην ίδια μοίρα το ΔΗΚΟ (μεν ξεχνούμε λοιπούς πραξικοπηματίες που εν στες τάξεις του ακόμα) τζιαι η ΕΔΕΚ. Που τη μιά έχουμε ανθρώπους που εβουρούσαν να σκοτώσουν αριστερούς, τζιαι στην άλλη ιδεολόγους που επολεμούσαν για τη χώρα τους τζιαι για την δημοκρατία. Νομίζω ότι δαμέ εν διαφωνούμε (κάμνω λάθος;). Επίσης, έχουμε το ΔΗΚΟ, που ιδεολογικά είναι στο "απου δώκει παραπάνω", τζιαι την ΕΔΕΚ που δεκαετίες τώρα έχει εδραιωμένη θέση στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, και διασυνδέσεις με τα πλείστα σοσιαλιστικά κινήματα του κόσμου.

Εν μπορώ να καταλάβω πως η ΕΔΕΚ του γιατρού, όσον κολλημένος τζιαι ναν ο γιατρός, μπορεί να παρουσιαστεί σαν κόμμα που έχει ρατσιστικές τάσεις. Εν κρίμα για χάρην μιας κωλοεκλογικής αναμέτρησης, να ρίχνεται έτσι λάσπη σε ζωές ανθρώπων που την δεύτερη σε αναγνωσιμότητα εφημερίδα μιας χώρας.

Φυσικά, ενεν η πρώτη του Πολίτη, τζιαι είμαι σίουρος, ούτε η τελευταία.

Aceras Anthropophorum said...

Ανώνυμε συμφωνούμεν απόλυτα. Τα σχόλιον μου δεν κατηγορά πούποτε την εδέκ για ρατσισμόν. Κάτι τέτοιον δεν μου επέρασεν καν που την ιδέαν. Λοαρκάζω μάλιστα τους εδεκίτες σαν ανθρωπιστές σοσιαλιστές ότι είναι μια γερή κολόνα μιας πλαθκιάς συμμαχίας πολιτών ενάντια στο ρατσισμόν.

Ο φυσικός χώρος της Εδέκ εν δίπλα στο ακέλ. Σε μιά αριστερήν προοδευτικήν κυβέρνησην με ανθρωπιστικήν κατέυθυνσην τζαι στους στόχους τζαι στες πραχτικές. Έλα όμως που ο Κάϊν τζαι ο Άβελ εν μες τα γονίδια των αριστερών κομμάτων. Τί γυρεύκει ρε γαμώ το η Εδέκ μες την συνοπαρτζιάν των άνρωπάκων της πούγκας τζαι του βολέματος που πλειοψηφούν στο Δήκο. Τζαι που μερικοί ακαλλιέργητοι ποτζείνους ναί, φλερτάρουν με τον ρατσισμόν τζαι μάλιστα δεν έχουν την στοιχειώδην παιδείαν να μεν το βρίσκουν φυσιολογικόν.

Μαρίνα Θαλασσινού said...

το τι είναι ο καθένας από εμάς το καταγράφει η ιστορία. Και η ιστορία είναι αμίλικτη!
Όσες ανησυχίες κι αν υπάρχουν πίσω απ τις λέξεις του κ. Παράσχου, όσο κι αν κάποιες από αυτές ενδέχεται να είναι δικαιολογημένες, δεν μπορεί με τόση άνεση να θέτει υπο αμφισβήτηση την πολιτική ιστορία ηγετών που τιμήθηκαν από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.

Για να έχει αξιοπιστία η υπογραφή του λόγου μας, απαιτείται λίγος σεβασμός κ. Παράσχο!

Δεν χωράνε όλα στο ίδιο καλάθι! Η ισοπέδωση δεν αποτελεί τεκμηρίωση της επιχειρηματολογίας μας και στην τελική δεν πείθει και κανένα.

Μα καλά...όλα τα είπανε...να πούνε και ρατσιστή το Γιατρό????...έλεος!

Blog Archive